Pod Strážou vraj diablov kôň stratil podkovu

24.08.2013 Prešov

Fintice 24. augusta (TASR) – Na svahoch nad obcou Fintice, okres Prešov, ľudia oddávna radi navštevovali zaujímavý prírodný útvar, ktorý vyzerá ako podkova. Pozostáva z kameňov takmer rovnakej veľkosti a jeho šírka je okolo 100 metrov.
Pre kopu zosypaného kamenia z andezitového podložia, ktoré je typické pre túto oblasť, dali ľudia tomuto miestu názov Veľká podkova. Aj keď pôvod vzniku vedia geológovia ľahlo vysvetliť, miestni toto miesto pod vrchom Stráž spájajú s príhodou, ktorú im zanechali predkovia.
Keď sa stolársky majster Ján Piskura z Fintíc vracal domov z týždňovky, alebo prichádzal z vojenčiny na opušťák už z diaľky vraj očami hľadal Veľkú podkovu.
"Keď som zbadal podkovu, už som vedel, že som doma. Tak to tam vyzerá, ako keby sa kopec zvalil. Hovorilo sa, že išiel diabol (čert) na ohnivom koni a ten stratil podkovu. Nuž ten musel byť poriadne veľký, pretože je to veľký kus územia," spomína na rozprávanie starých rodičov fintický stolár.
Hovorí sa, že v lese je studnička, v ktorej je vraj zázračná voda. Vo svojich spisoch ju spomína aj etnológ Jozef Kolarčík-Fintický a spája sa s príbehom o voliarom zlate. Jedného dňa sa mu vraj zatúlali voly. Keď sa po dlhom hľadaní našli, mali pozlátené rohy. To vraj od toho, že pili zo studničky.
Studnička podľa tamojšej povery vydávala zlato len na Veľký piatok, keď sa zarapkalo na kostolnej veži. Nad obcou je síce prameň s dobrou vodou, ale studničku už dnes asi nikto nehľadá aj keď sem prichádza nemálo turistov.
"Nebol som to zlato hľadať, ale pravdepodobne to bolo veľmi dávno, lebo by sme boli bohatší, keby tam takto zlato prúdilo," vraví Piskura.
Stalo sa tradíciou, že hore pastviskom popri Veľkej podkove, každý rok 1. januára sa miestni obecní hasiči a ich sympatizanti vyberajú na kopec Stráž, aby tam zhodnotili, čo sa im v predošlom roku podarilo.
"Tu sa stretneme, pomodlíme sa, niekedy si uvaríme guláš a pri pohľade na našu dedinu i okolitý kraj si zaželáme všetko dobré do Nového roka," hovorí Piskura, ktorý už desiatky rokov pôsobí v obecnom hasičskom zbore.
Pri Podkove je pekná rovinka a tá vraj bola v minulosti veľmi navštevovaná, hlavne mladými ľuďmi. Do 20. rokov minulého storočia tu vraj boli vychýrené zábavy a majálesy, kde chodili mladí ľudia z celého okolia.
 

Vyberte región